REKONSTRUKCE ČÁSTI RODINNÉHO DOMU V NĚMČICÍCH

POPIS LOKALITY

Řešený rodinný dům (dále "RD") se nachází v obci Němčice v okrese Mladá Boleslav. Němčice jsou převážně zemědělskou obcí se strategickým umístěním cca. 12min. dojezdového času automobilem od Mladé Boleslavi. Toto umístění poskytuje možnost bydlení v poklidném prostředí malé české obce a výbornou dosažitelnost statutárního města.


I když jsou Němčice příjemnou a malebnou obcí, mají minimálně rozvinuté služby obyvatelstvu. Avšak do obce přicházejí mladé rodiny, což může současný stav do budoucna postupně měnit a zlepšovat. Němčice nedisponují ani vlastním územním plánem.


HMOTOVÉ A FUNKČNÍ ŘEŠENÍ

Hlavní hmota RD se nemění, pže rekonstrukce se zabývá pouze 1np a 1pp, kde se hlavní změny odehrávají v int. a v podobě změn rozměrů a pozic oken a dveří obvodového pláště. Hlavní změny se projevují na přístavbách RD, které jsou kompletně bourány a nahrazovány novými a které se snaží dodržet stávající měřítko i tvarosloví původních přístaveb.

Úplně novou částí je kryté stání umístěné při vjezdu na parcelu. Rekonstrukcí projde i oplocení jižní a západní části parcely.

Snahou rekonstrukce je tedy nové rozložení místností 1np, obnova funkce 1pp (podsklepení) a rozšíření obytného prostoru 1np o zahradní kuchyň s terasou. Dvorek a zahrada RD by měly získat více ráz soukromého prostoru (jakéhosi átria), který si ale stále zachovává svou vzdušnost a otevřenost. Pocitu soukromí je docíleno částečným uzavřením průhledu na západní straně parcely (vjezd na parcelu) pomocí krytého stání a vybudování objektu skladu navazující na terasu zahradní kuchyně, díky čemuž vzniká příjemné zákoutí s posezením.


FUNKČNÍ NÁPLŇ

V RD bude nyní 1np sloužit jako denní/ setkávací část, propojenou přímo se zahradou s jasně oddělenou noční částí pro spaní klientů. 2np bude "královstvím" tří dětí a v budoucnu může podlaží sloužit pro občasné přenocování hostů či dětí s rodinami, případně jako skladovací prostor. Klienti do budoucna uvažují i o možné kompletní rekonstrukci 2np vč. střešního pláště.

Přístavba zahradní kuchyně rozšiřuje obytný prostor 1np tedy o vlastní prostor kuchyně a ještě o "polopatro", kde je možné si např. Za dlouhých zimních večerů v klidu přečíst knihu apod. Zahradní kuchyň ústí na terasu s krytým posezením ukončeným skladem, který vytváří pocit soukromí, ale nezbraňuje výhledům do blízkého i dalekého okolí. Ve skladu se nachází skladovací prostory a prostor pro technologii bazénu.

Kryté stání slouží jako parking pro dva automobily a jak bylo popsáno výše, vytváří spolu s objektem skladu pocit soukromého prostoru zahrady.


DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ

Z parkingu se dostáváme "krytou" cestou do zádveří 1np. Ze zádveří je přímo přístupné denní WC a obývací pokoj. Po vstupu do obýv. pokoje můžeme pokračovat do jídelny a kuchyně, které jsou s obýv. pokojem prostorově spojeny a dále pak do zahradní kuchyně až na terasu (ze zahradní kuchyně lze vstoupit do předsíně WC a dále na WC). Celý prostor je přímo spojený se zahradou několika posuvnými prosklenými dveřmi. Kuchyň je také samozřejmě spojena se spíží. Pokud se vrátíme ke vstupu do obýv. pokoje ze zádveří, můžeme se vydat na schodiště vedoucí do 2np nebo do šatny. Šatna dále vede do ložnice rodičů, která má vlastní koupelnu, nebo prádelny, či na schodiště vedoucí do 1pp. Podsklepení bude sloužit jako malá soukromá vinotéka klientů.

Architektonická studie_2018

Němčice

Vít Lopatovský